قيمت : |
5000 تومان |
تعداد فروش : | 0 فروش |
حجم فايل : |
24kb |
فرمت : |
word |
تاريخ انتشار : | 01 ژوئن 2017 |
آخرين بروز رساني : | 16 ژوئن 2017 |
فايل راهنما : | 25 صفحه |
ارسال توسط: |
seday ketab |
تعداد بازديد : |
43901 بازدید |
امتياز : |
|
عدل الهی
ما افراد بشر، فردي از نوع خود را كه نسبت به ديگران قصد سوئي نداشته باشد و به حقوق آنها تجاوز نكند هيچگونه تبعيضي ميان افراد قائل نگردد در آنچه مربوط به حوزه حكومت و اداره او است با نهايت بي طرفي به همه بيك چشم نگاه كند در مناقشات و اختلافات افراد ديگر طرفدار مظلوم و دشمن ظالم بوده باشد چنين كسي را داراي نوعي از كمال ميدانيم و روش او را قابل «تحسين» ميشماريم و او را «عادل ميخوانيم.
عقل نيك ميشناسد ترك نميكند و كاري را كه عقل زشت ميشمارد انجام نميدهد.
ولي حكماء الهي مفاهيم حسن وقبح را در ساحت كبريائي راه نميدهند، مدعي هستند كه فعل ذات باري را با اين معاني و مفاهيم نميتوان تفسير كرد، حكما بر خلاف گروهي ديگر از متكلمين (اشاعره) منكر حسن وقبح عقلي نيستند، چيزي كه هست حسن وقبح عقلي را معيار و مقياس فعل ربوبي قرار نميدهند.
از نظر حكما خداوند عادل است ولي نه بدان جهت كه چون عدالت نيك است و اراده الهي همواره بر اين است كه كارهاي نيك را انجام دهد، عدالت ميكند.
و همچنين خداوند ظالم نيست و ستم نميكند ولي نه بدان جهت كه چون ظلم زشت است و خداوند نميخواهد كار زشتي انجام دهد ظالم نميكند، ملاك عدل الهي از نظر حكماء چيز ديگر است كه در آينده ذكر خواهد شد.
در جهان مشاهده ميشود كه خواه ناخواه بر ضد استدلالي است كه بروجود خداوند و عدل كامل او اقامه ميشود. و لهذا ميبينيم دسته اول يعني حكما و متكلمين نيز، مشكل شرور و آفات را در كتب خود طرح و به حل آن ميپردازند.
اصولا شناخت خدا بعنوان «امركننده به عدل» و «به پادارنده عدل» اساسيترين معرفتي است كه در اديان آسماني رابطه بشر با خدا بر آن استوار شده است.
فرضاً خداي فلاسفه، مثلاً «محرك اول» ارسطو كه صرفاً يك اعتقاد فكري و نظري است و تنها با انديشه علمي و فلسفي بشر سرو كار دارد و هيچگونه سرو كاري با عواطف و احساسات او ندارد، از نظر عدل و ظلم موضوع بحث نباشد، خداي پيامبران كه علاوه بر همه اينها با ضمير و دل و احساسات بشر سرو كار دارد و بشر با او در حال داد و ستد و محبت ورزي است و رابطه بشر با او رابطة يك نيازمند با يك بي نياز قادر عطوف و مهربان است، قطعاً بايد عادل و مهربان باشد.
عدل به مفهوم اجتماعي هدف «نبوت» و به مفهوم فلسفي مبناي «معاد» است. قرآن كريم در بيان هدف فرستادن انبياء چنين ميفرمايد: لقد ارسلنا بالبينات و انزلنا معهم الكتاب و الميزان ليقوم الناس بالقسط.
عدل چيست؟
اولين مسئلهاي كه بايد روشن شود اينست كه عدل چيست؟ ظلم چيست؟ بايد مفهوم كلمه عدل روشن شود تا از برخي اشتباهات مصون بمانيم. مجموعاً سه معني و يا سه مورد استعمال براي اين كلمه هست:
الف ـ موزون بودن، اگر يك مجموعه و يا يك مركبي را در نظر بگيريم كه در آن اجزاء و ابعاض مختلفي بكار رفته است و هدف خاصي از او منظور است، بايد شرائط خاصي در آن از حيث مقدار لازم هر جزء و از لحاظ كيفيت ارتباط اجزاء با يكديگر رعايت شود و تنها در اين صورت است كه آن مجموعه يا مركب ميتواند باقي بماند و اثر مطلوب خود را بدهد و نقش منظور را ايفا نمايد.
مثلاً يك اجتماع اگر بخواهد باقي و برقرار بماند بايد متعادل باشد، يعني هر چيزي در او بقدر لازم (نه بقدر مساوي) وجود داشته باشد، يك اجتماع متعادل به كارهاي فراوان: اقتصادي، سياسي، فرهنگي، قضائي، تربيتي احتياج دارد و اين كارها بايد ميان افراد تقسيم شود و براي هر كدام از آن كارها بآن اندازه كه لازم و ضروري است افراد گماشته شوند. از جهت تعادل اجتماعي آنچه ضروري است اينست كه ميزان احتياجات در نظر گرفته شود و متناسب با آن احتياجات بودجه و نيرو مصرف شود.
جهان موزون و متعادل است، اگر موزون و متعادل نبود بر پا نبود، نظم و حساب و كار معين و مشخصي نبود، در قرآن كريم آمده است:
و السماء رفعها و وضع الميزان
همانطور كه مفسران گفتهاند مقصود اينست كه در ساختمان جهان رعايت تعادل شده است، در هر چيزي از هر مادهاي بقدر لازم استفاده شده است، فاصلهها اندازهگيري شده است، در حديث نبوي آمده است: بالعدل قامت السموات و الارض.
نقطه مقابل عدل به اين معني، بي تناسبي است نه ظلم، لهذا عدل به اين معني از موضوع بحث ما خارج است. بسياري از كساني كه خواستهاند به اشكالات مربوط به عدل الهي از نظر تبعيضها، تفاوتها، بديها جواب بدهند به جاي آنكه مسئله را از نظر عدل و ظلم طرح كنند از نظر تناسب و عدم تناسب طرح كردهاند و به اين جهت قناعت كردهاند كه همه اين تبعيضها و تفاوتها و بديها از نظر نظام كلي عالم لازم و ضروري است.
شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید
√ کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
√ آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد

صدای کتاب هستم ، لحظات خوب و خوشی را براتون همراه کتاب آرزو دارم .
seday ketab 399 نوشته در دانلود مقاله،دانلود تحقیق|صدای کتاب دارد . مشاهده تمام نوشته هاي seday ketab
- پروژه شبیه سازی روش مسیر یابی ترکیبی و انتخاب ناحیه پایدار برای شبکه های حسگر بیسیم WSN
- ترجمه مقاله مکانیزم کشاورزی هوشمند با استفاده از اینترنت اشیا
- طرح لایه باز برچسب گلاب طراحی شده با فتوشاپ (اندازه 16 در 10)
- آموزش رفع قفل کردن درب دی وی دی یا وی سی دی کامپیوتر
- تعمیر ال سی دی از نوع ماشین حساب
- تعمیر فیش هندزفری و ویدئو
- آموزش تمیز کردن هد ویدئو
-
پروژه شبیه سازی روش مسیر یابی ترکیبی و انتخاب ناحیه پایدار برای شبکه های حسگر بیسیم WSN
4225256 بازدید
-
ترجمه مقاله مکانیزم کشاورزی هوشمند با استفاده از اینترنت اشیا
2415964 بازدید
-
طرح لایه باز برچسب گلاب طراحی شده با فتوشاپ (اندازه 16 در 10)
2416255 بازدید
-
آموزش رفع قفل کردن درب دی وی دی یا وی سی دی کامپیوتر
2415243 بازدید
-
تعمیر ال سی دی از نوع ماشین حساب
2415329 بازدید
-
تعمیر فیش هندزفری و ویدئو
2414524 بازدید
-
پاورپوینت فصل پنجم علوم تجربی پایه هفتم: از معدن تا خانه
30833 بازدید
-
دانلود مقاله تاريخچه كاراته 17 ص
30596 بازدید
-
سید رضا علوی
41606 بازدید
-
دانلود مقاله آشنایی با بافته های سنتی 23 ص
29726 بازدید
-
پاورپوینت درس بیست و یکم مطالعات اجتماعی پایه نهم: نهاد حکومت
28798 بازدید
-
صدیقه مرادزاده
47664 بازدید
1 فروش